HİPERAKTİF ÇOCUĞA YAKLAŞIM NASIL OLMALI?


Zaman zaman, bütün çocuklar kurallara karşı gelirler. Hiperaktif çocuklar ise, diğerlerine göre kurallara daha fazla karşı koyma eğilimindedirler. Bu durumda hiperaktif çocukla karşılıklı güç mücadelesine girilmemeli, hiperaktif çocuğa yaklaşım konusunda sabırlı ve ısrarlı olunmalıdır. Yaratıcı disiplin uygulamaları, hiperaktif çocuğun isyankâr ve dürtüsel davranışlarında kontrolü sağlayacaktır.

Anne babalar, çocuklarının günlük görev ve sorumluluklardan (ev ödevlerinin yapılması, yatağın ve odanın toparlanması vs) kaçmasına kızarlar. Bu durumda sürtüşme ve kavgalar yaşanır. Çoğu durumda çocuk mecburiyetten ikna olmuş gibi davranır, fakat huzursuzluk sessiz bir şekilde devam eder ve duygusal olarak aile içinde sıkıntılı bir durum yaşanır.
Güç mücadelelerini önlemek için en iyi çözüm, çocukların okul ve aile hayatı ile ilgili günlük görevlerinde yardımcı olacak rutinleri kurmaktır. Örneğin, anne-baba her çocuk için kararlı bir şekilde, ders çalışma saatleri belirleyerek, buna uyulması konusunda ısrarcı bir tutum sergilemelidirler. Aynı durum oda ve yatak toplanması gibi durumlar için de uygulanmalıdır. Bir davranış bir alışkanlık haline dönüşmesinin zaman alacağı unutulmamalıdır.

Hiperaktif çocuğunuz, yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşmekte gecikme yaşamamalıdır. Hiperaktif çocuk bir kural ihlali yaptığında, karşılığında uygulanacak kısıtlamalar anında uygulanmalı ve bunlarda geri adım atılmamalıdır. Bir kural koyar, fakat sonra uygulama sırasında geri adım atarsanız, inandırıcı olamazsınız.
Koyduğunuz disiplin uygulamalarının gerçekçi bir zaman limiti olmalıdır: ders alınmasını sağlayacak derecede uygun uzunlukta ve yeni bir pozitif bir davranış değişikliği şansı yaratabilmek adına uygun kısalıkta olmalıdır. Disiplin uygulaması olarak verdiğiniz ceza, yapılan hatalı davranış ile örtüşmelidir. Orantısız, aşırı disiplin uygulamaları, çocuğunuzun kuralları ve otoritenizi yok sayması, öfke, asilik gibi sonuçlar doğurabileceği gibi, gereğinden hafif uygulamalar da disiplinsiz bir ortam yaratılmasına sebep olur.

Hiperaktif çocuk, sorumsuz davranışlarının sonuçlarından kaçmak için yalan söyleyebiliyor, bu yaşandıgı taktirde davranışlarını daha yakından izlemeli ve aldatmayı yakaladığınız anda disiplin uygulamalısınız. Eğer çocuk, başarısızlık ve utanç duygusunu gizlemek için yalan söylüyorsa, çocuğunuzu dürüst olmaya teşvik etmelisiniz. Aynı zamanda, çözümlemek için uğraştığı sorun konusunda ona destek olarak, güvenli bir ortam yaratmalısınız.