HİPERAKTİVİTE VE ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ARASINDAKİ İLİŞKİ


Hiperaktivite tanısı almış çocukların %20-35’inde özel öğrenme güçlüğü de vardır. Öğrenme güçlüğü, çocuğun zekasının normal ya da normalin üstünde olmasına karşın okuma, yazma ya da aritmetik becerilerinden bir ya da birkaçında yaşının ve eğitim düzeyinin altında başarı göstermesidir. Okuma hızının düşük olması, okuduğunu anlamama, okurken ya da yazarken bazı harfleri karıştırma, ters okuma yazma, aritmetik kavramlarını anlamakta zorlanma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Okuma, yazma ya da aritmetik alanlarındaki güçlüklerinin yanı sıra gelişimsel başka sorunları da vardır. Örneğin sağ-sol, doğu-batı, alt-üst gibi kavramları karıştırırlar, saat, gün ve ayları karıştırırlar, zamanı söylemekte güçlük çekerler, ayakkabı bağlarını bağlama gibi işlerde başarısızlardır.
Hiperaktiviteye eşlik eden özel öğrenme güçlüğü durumlarında kliniklere başvuru nedeni çoğu zaman akademik olarak başarısızlıktır. Bu başarısızlık zaman içinde özgüven kaybı, derslere karşı ilgisizlik, isteksizlik, hatta okula gitmek istememeye kadar varabilir. Bu nedenle bu tür yakınmalarla getirilen çocuklar mutlaka özel öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite bozukluğu açısından değerlendirilmelidir.