Hiperaktivite tanısı olan çocuklarda olumsuz benlik kavramına oldukça sık rastlanmaktadır. Hiperaktivite tanısı olan çocuklar, sorun davranışları ve sosyal ilişkilerinde güçlük yaşamaları nedeni ile sıklıkla evde, okulda ve bulundukları diğer ortamlarda eleştiriye ve cezalandırmalara maruz kalırlar.Özellikle ilköğretim yıllarında gerek akademik, gerekse iletişimsel anlamda yaşanan sorunlar ve başarısızlıklar nedeni ile “ben aptalım, hiçbir işe yaramam” gibi olumsuz ifadelerle çocuklar kendilerini betimlerler.Kendilerine olan güvensizliklerini ve mutsuzluklarını ifade ederler.
Hiperaktivite tanısı olan çocukların, öğrenim yetersizlikleri ile kendini gösteren eğitim zorlukları, ebeveynlerin hoşgörüsüzlüğü ile pekişen ailevi zorlukları ve depresif kişisel deneyimleri olumsuz benlik kavramının sebebi olmaktadır. Hiperaktivite tanısı olan çocukların olumlu benlik kavramı kazanmasında ailenin ve öğretmenlerin desteği gerekmektedir. Çocuklar yetişkinleri model alırlar.Anne-baba ve öğretmenlerin çocuklar için doğru model olmaları önemlidir.Anne-babalar, öğretmenler çocukla doğru iletişim kurar, birlikte plan yapar ve hedefleri saptarlarsa DEHB’li çocuk için içinde bulundukları durumu iyileştirmek daha kolay olacaktır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan 9-13 Yaş Grubu İlköğretim Öğrencilerinden Uyumsal Davranışları, Benlik Kavramı ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişkiler – Ayşe KANAY 2006 İzmir