Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Özel Öğrenme Güçlüğü tanılı çocuklar kişilerarası ilişkilerinde akranlarına oranla daha sık sorun yaşamaktadırlar. ÖGG tanısı almış çocukların akıllarına gelen ilk çözümü uygulama eğilimlerinin fazla olması, eleştirildiğinde aşırı tepki göstermeleri, akranlarıyla iletişiminin zayıf olması, iletişim sırasında sözel olmayan ipuçlarını anlamada ve doğru yorumlamada yetersiz olmaları, kişilerarası iletişim becerilerini ve özgüvenlerini olumsuz etkilemektedir.
DEHB tanısı almış çocukların ise odaklanma sürelerinin kısa olduğu, çabuk dağıldıkları bilinmektedir. Bu durumda bir sorun karşısında sorunu tanımlama ve etkili düşünmede zorlanmaları; sosyal olmayan ve istemeyen davranışlarda bulunmalarına ve çevreleri tarafından da bu davranışları bilerek yaptıklarına yönelik bir algı oluşmasına neden olmaktadır. Tüm bunlar; akranları ile ilişkilerinde çatışmalar yaşamalarına, öfkelerini kontrol etmede zorlanmalarına, saldırgan davranış sergilemelerine ve sorunlarını çözmede başarısız olmalarına yol açmaktadır.
ÖÖG’li ve DEHB’li çocukların yaşam içerisindeki uyum becerisini geliştirmede çocuklara kişilerararası sorun çözme becerisinin öğretilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.
Gülberk Benan Özen – Yüksek Lisans Tezi: DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU VE ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN 9-12 YAŞ ARALIĞINDAKİ ÇOCUKLARDA BİBLİYOTERAPİ KULLANIMININ KİŞİLERARASI SORUN ÇÖZME BECERİLERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ